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Dear Mr. Calkin, 

APR 0 6 2017 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This responds to your January 10, 2016 email, and subsequent telephone conversation with a 
member of my staff, requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 
CFR Parts 171-180). Specifically, you ask several questions concerning Specification DOT 406 
cargo tank motor vehicle (CTMV) manufacturing and registration requirements. Your questions 
are paraphrased and answered below, please note that the answers to Q 1, Q4, and Q5 apply to 
manufacturers as defined in§ 178.320 (includes attaching a cargo tank to a motor vehicle or to a 
motor vehicle suspension component that involves welding on the cargo tank wall) and not to 
assemblers, as defined in§ 107.502(a)(2) of CTMV's who attach a cargo tank to the motor 
vehicle or to a motor vehicle component if no welding to the cargo tank wall is involved: 

Q 1. You seek confirmation that when a person manufactures a portion of more than one cargo 
tank and then at a later date takes one of the incomplete cargo tanks and manufactures a new 
complete CTMV, that person is responsible for issuing a certificate of compliance for the CTMV 
only when it is completed and ready to be used in DOT specification service. 

Al. For Specification DOT 406 CTMV's, § 178.345-15(a) requires certification documents to 
be provided to the owner of the CTMV at or before the time of delivery. The various 
certification documents referenced in § 178.345-15 require signatures that certify that the CTMV 
design meets the applicable specification. These documents need not be signed until the CTMV 
is in full compliance with the applicable specification. 

Q2. You seek confirmation that the date stamped on the nameplate for original test date and the 
cargo tank certification date and cargo tank date of manufacture stamped on the specification 
plate do not need to be stamped until the tank is certified by the person responsible for ensuring 
compliance with the regulations and are the dates when the CTMV is tested and certified as a 
complete DOT specification CTMV. 



A2. Section 178.345-14(a) requires the manufacturer to certify that each CTMV has been 
designed, constructed and tested in accordance with the applicable specification cargo tank 
requirements and, when applicable, with Section VIII of the ASME Code. This certification 
shall be accomplished by marking the cargo tank as prescribed in§ 178.345-14(b) and (c) and by 
preparation of the certificate prescribed in§ 178.345-15. The marking on the nameplate for the 
original test date should be the date that required cargo tank testing was completed. The CTMV 
certification date (if different from the cargo tank certification date) marking on the specification 
plate is to be the date on which the CTMV has been tested and certified as a complete DOT 
specification cargo tank motor vehicle. The cargo tank date of manufacture on the specification 
plate should be date the cargo tank has been tested and certified as a DOT specification cargo 
tank. 

Q3 . You present a scenario where a person partially completes construction of a cargo tank and 
sells the incomplete cargo tank to another person for completion of the cargo tank manufacturing 
process and mounting on a CTMV. You state it is your understanding that the person who started 
construction of the cargo tank must create an incomplete Certificate of Compliance which 
identifies those items (i.e. closures and vents) which must be installed to complete the cargo tank 
manufacturing process. You ask for confirmation of your understanding that this incomplete 
Certificate of Compliance does not need to include items, such as accident damage protection, 
that need to be addressed by the person who manufactures the complete DOT specification cargo 
tank motor vehicle. 

A3. Your understanding is correct. Section 178.345-15(e) requires the manufacturer of the 
incomplete cargo tank to state the specification requirements not complied with on the 
manufacturer's Certificate of Compliance. These specification requirements not complied with 
that are required to be noted on the Certificate of Compliance are limited to items required for 
the cargo tank itself to be considered compliant, not to items required to be addressed by the 
person who manufactures the complete DOT specification CTMV. 

Q4. You present a scenario where a person purchases a cargo tank which is partially constructed 
to Specification DOT 406 standards, but certified as meeting the specification requirements with 
shortages, such as missing the required venting and or closures. The person purchasing the cargo 
tank with specification shortages then completes the construction ofthe cargo tank by installing 
the parts that were identified as shortages on the incomplete Certificate of Compliance, and using 
the now complete DOT specification cargo tank, manufactures a new complete DOT 
specification CTMV. You ask for confirmation of your understanding that this manufacturer of 
the completed CTMV must issue a single Certificate of Compliance which identifies only the 
parts that were added to meet the requirements of a DOT specification cargo tank and certifies 
that the complete CTMV meets the applicable DOT cargo tank motor vehicle specifications. 



A4. Section 178.345-lS(e) discusses certification requirements for cargo tanks manufactured 
with specification shortages. When the cargo tank is brought into full compliance with the 
applicable specification, the Registered Inspector shall issue a Certificate of Compliance stating 
details of the particular operations performed on the cargo tank, and the date and person 
accomplishing the compliance. This Certificate of Compliance requirement to describe the 
details of the particular operations performed on the cargo tank, and the date and person 
accomplishing the compliance is a separate document from the certificate required by § 178.345-
1 S(b ), ( c ), or ( d) as applicable. 

Q5. You ask if 49 CFR Part 180 requirements apply to those who manufacture cargo tank or 
cargo tank motor vehicles. Specifically, you reference§ 180.413(e) requirements that require 
mounting of a cargo tank on a CTMV to be performed and certified by a Design Certifying 
Engineer and ask if these, and other Part 180 requirements apply to new cargo tank and CTMV 
manufacturers. 

AS. The applicability of Part 180 as prescribed in § 180.1 states "this part prescribes 
requirements pertaining to the maintenance, reconditioning, repair, inspection and testing of 
packagings, and any other function having an effect on the continuing qualification and use of a 
packaging under the requirements of this subchapter." The applicability of Subpart E of Part 
180, specific to qualification and maintenance of cargo tanks, in § 180.401 states "this subpart 
prescribes requirements, in addition to those contained in parts 107, 171, 172, 173 and 178 of 
this subchapter, applicable to any person responsible for the continuing qualification, 
maintenance or periodic testing of a cargo tank." Based on the limitations placed in these 
applicability sections, initial manufacturing of cargo tanks and CTMV and associated processes 
such as initial mounting of cargo tanks on a CTMV are not subject to requirements found in Part 
180. The definition of manufacturer in § 178.320 was revised in a final rule issued under Docket 
HM-189M (October 1, 1996; 61 FR 51334). The preamble to the final rule stated that the 
definition was revised to clarify that the term does not include persons (i.e., assemblers) who 
attach a cargo tank to the motor vehicle or to a motor vehicle component if no welding to the 
cargo tank wall is involved. There are specific Part 180 requirements that apply to "assemblers" 
ofCTMV's. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact the Standards 
and Rulemaking Division at (202) 366-8553. 
Sincerely, 

7;20~ /Lty-1 
International Standards Coordinator 
Standards and Rulemaking Division 



Goodall, Shante CTR (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Dear Shante and Alice, 

Geller, Shelby CTR (PHMSA) 
Monday, January 11, 2016 2:01 PM 
Hazmat Interps 
FW: Request for a written interpretation 

Forwarded is a request for a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Shelby 

From: Albert Calkin [mailto:acinnovativesafety@msn.com] 
Sent: Sunday, January 10, 2016 11:30 PM 
To: PHMSA HM InfoCenter 
Subject: Request for a written interpretation 

U.S. DOT 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington, DC 20590-0001 
phmsa.hm-infocenter@dot.gov 

RE: Request for Interpretation 
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I have a series of questions regarding the applicability of the regulations as they apply to a person who is 
engaged in the manufacture and/or assembly of a new DOT Specification Cargo Tank and/or DOT Specification 
Cargo Tank Motor Vehicle. Additionally what are the specific requirements that apply when more than one 
manufacturer is involved in the design, construction and certification of a complete DOT Specification Cargo 
Tank Motor Vehicle? I have identified a few excerpts from the regulations that I feel are applicable to my 
questions. These excerpts are listed below followed by the areas for which I would like you to provide 
guidance. 

In 49 CFR 107.502, Assembly is defined as the performance of any of the following functions when the 
fun~tion does nodiWOi~eiding~cargo tank wall: 

1. The mounting of one or more tanks or cargo tanks on a motor vehicle or to a motor vehicle 
suspension component; 

2. The installation of equipment or components necessary to meet the specification requirements 
prior to the certification of the cargo tank motor vehicle; or 

3. The installation of linings, coatings, or other materials to the inside of a cargo tank wall. 

In 49 CFR 178.320, there are several definitions that are listed below, 
1. Manufacturer means any person engaged in the manufacture of a DOT specification cargo tank, cargo 

tank motor vehicle, or cargo tank equipment that forms part of the cargo tank wall. This term includes 
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attaching a cargo tank to a motor vehicle or to a motor vehicle suspension component that involves 
welding on the cargo tank wall. A manufacturer must register with the Department in accordance with 
subpart F of part 107 in subpart A of this chapter. 

2. Cargo tank means a bulk packaging that: 
a. Is a tank intended primarily for the carriage of liquids, gases, solids, or semi-solids and includes 

appurtenances, reinforcements, fittings, and closures (for tank, see §§178.337-1, 178.338-1, or 
178.345-1, as applicable); 

b. Is permanently attached to or forms a part of a motor vehicle, or is not permanently attached 
to a motor vehicle but that, by reason of its size, construction, or attachment to a motor 
vehicle, is loaded or unloaded without being removed from the motor vehicle; and 

c. Is not fabricated under a specification for cylinders, intermediate bulk containers, multi-unit 
tank car tanks, portable tanks, or tank cars. 

3. Cargo tank motor vehicle means a motor vehicle with one or more cargo tanks permanently attached 
to or forming an integral part of the motor vehicle. 

In 49 CFR 178.345-1, it states, Specification DOT 406, DOT 407 and DOT 412 cargo tank motor vehicles must 
conform to the requirements of this section in addition to the requirements of the applicable specification 
contained in §§178.346, 178.347 or 178.348. Additionally it states, each cargo tank must be designed and 
constructed in conformance with the requirements of the applicable cargo tank specification. 

In 49 CFR 178.345-15, it addresses certification of a cargo tank with specification shortages as follows; If a 
cargo tank is manufactured which does not meet all applicable specification requirements, thereby requiring 
subsequent manufacturing involving the installation of additional components, parts, appurtenances or 
accessories, the cargo tank manufacturer may affix the name plate and specification plate, as required by 
§178.345-14 (b) and (c), without the original date of certification stamped on the specification plate. The 
manufacturer shall state the specification requirements not complied with on the manufacturer's Certificate 
of Compliance. When the cargo tank is brought into full compliance with the applicable specification, the 
Registered Inspector shall stamp the date of compliance on the specification plate. The Registered Inspector 
shall issue a Certificate of Compliance stating details of the particular operations performed on the cargo tank, 
and the date and person (manufacturer, carrier, or repair organization) accomplishing the compliance. 

In 49 CFR 180.401, it states, This subpart prescribes requirements, in addition to those contained in parts 107, 
171, 172, 173 and 178 of this subchapter, applicable to any person responsible for the continuing qualification, 
maintenance or periodic testing of a cargo tank. 

When reviewing all of the hazardous material regulations, including the specific sections listed above, are the 
following statements correct? 

1. A person who designs, constructs and certifies a new cargo tank to the requirements for a DOT 406 
specification, is a manufacturer and is responsible for ensuring all of the requirements of 49 CFR 
178.345 and 49 CFR 178.346 are met for the cargo tank. 

a. When the person manufactures a portion of more than one cargo tank and then at a later date, 
subsequently takes one of the incomplete cargo tanks and manufactures a new complete cargo 
tank motor vehicle that person is responsible for issuing a certificate of compliance for the 
cargo tank motor vehicle only when it is completed and ready to be used in DOT specification 
service. The date stamped on the Name plate for Original Test date and the date stamped on 
the Specification plate do not need to be stamped until the tank is certified by the person 
responsible for ensuring compliance with the regulations and are the dates when the cargo 
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tank motor vehicle is tested and certified as a new complete DOT specification cargo tank 
motor vehicle . 

b. Since a single person designed, constructed and certified the new complete cargo tank motor 
vehicle over an extended period of time, and since the same person completed the cargo tank 
motor vehicle in accordance with the requirements of 49 CFR 178.345 and 49 CFR 178.346 
there is no requirement to create a certificate of compliance for the cargo tank and later create 
a certificate for the complete cargo tank motor vehicle. The person is only required to issue a 
single certificate of compliance for the completed cargo tank motor vehicle. 

2. A person who designs, constructs and certifies a new cargo tank to the requirements for a DOT 406 
specification, as a manufacturer, is responsible for ensuring all of the requirements of 49 CFR 178.345 
and 49 CFR 178.346 are met for the cargo tank. 

a. When this person does not complete the construction of the cargo tank and sells the 
incomplete cargo tank to another person for completion and mounting on a cargo tank motor 
vehicle, the person who started the construction of the cargo tank must create an incomplete 
certificate of compliance which identifies those items, such as closures and vents, which must 
be installed to complete the cargo tank. The incomplete certificate does not need to include 
items, such as those required to provide accident damage protection, that need to be 
addressed by the person who manufactures (i.e. designs, constructs and certifies) the complete 
DOT specification cargo tank motor vehicle. 

b. A person purchases a cargo tank, which was partially constructed to DOT 406 specification, but 
the cargo tank was certified as meeting the specification requirements with shortages, such as 
missing the required venting and or closures. The person completes the construction of the 
cargo tank by installing the parts that were identified as shortages on the incomplete certificate 
of compliance. The person then, using the now complete DOT specification cargo tank, 
manufactures a new complete DOT specification cargo tank motor vehicle. The person must 
issue a single certificate of compliance which identifies only the parts that were added to meet 
the requirements of a DOT specification cargo tank and certifies that the complete cargo tank 
motor vehicle meets the DOT cargo tank motor vehicle specifications. 

3. The applicability of 49 CFR Part 180.401 states "this subpart prescribes requirements applicable to any 
person responsible for the continuing qualification, maintenance or periodic testing of a cargo 
tank". Since the newly manufactured cargo tank motor vehicle is not a DOT Specification package 
until it is certified by the manufacturer, the subpart (Part 180, subpart E) does not apply to a person 
who manufactures and/or assembles a newly designed, constructed and certified DOT specification 
cargo tank or cargo tank motor vehicle as outlined in any of the scenarios listed in the previous 
statements. Since the requirements of Part 180, subpart E do not apply to the manufacturing of a DOT 
specification cargo tank there is no requirement for a person engaged in the manufacturing process be 
a Registered Inspector except for the stamping and certification of the cargo tank motor vehicle as a 
DOT specification package as required by 49 CFR 178.345-15. 

Albert Calkin, Transportation Safety Consultant 
Innovative Safety Solutions, Inc 
3310 Baldy Dr. Helena MT 59602 
Office: (406) 227-0745 
Fax: (406) 422-0722 
Mobile: (406) 459-4288 
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E-ma ii: aci n novativesaf ety@msn.com 

The information in this electronic mail message and any attached files is confidential and may be legally 
privileged. If you are not the intended recipient, delete this message and contact the sender immediately. 
Access to this message by anyone other than its intended recipient is unauthorized. You must not use or 
disseminate this information as it is proprietary property of the Innovative Safety Solutions Inc. Thank you. 
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